Skoraj vsak dan se pojavi nova lokacija, kjer je nekdo od mimoidočih našel strup, ki so ga neljudje nastavili psom in mačkam. Kaj storiti, če vaš ljubljenček pride v stik s strupom?

Kako prepoznati zastrupitev?

Simptomi zastrupitve so različni, od razjed na želodcu, težav z dihanjem, pomanjkanje energije, izguba apetita, bruhanje, kri v iztrebku , …

Vrsta strupaSimptomi
Človeška zdravilaPsi se zelo pogosto zastrupijo z zdravili svojih lastnikov. Zastrupitev s protibolečinskimi tabletami povzroči razjede na želodcu in odpoved ledvic. pri antidepresivih se psu zviša telesna temperatura, pospešeno bitje srca ter visok pritisk.
Sredstva proti zajedalcemče psi ali mačke dobijo preveliko dozo, npr premočno ampulo alitableto, lahko pride do zastrupitve
Človeška hranagrozdje, čebula, čokolada, paradižnik, alkohol, oreščki, xylitol, … le nekaj hrane, ki je za pse strupena. Simptomi zastrupitve so pogosto slabost, bruhanje.
Strup za glodalceNajbolj pogostto zastrupljevalci v košček mesa ali salame skrijejo strup za glodalce. Včasih se lahko znaki zastrupitve pokažejo v nekaj dneh, predvsem odvisno od zaužite količine strupa. Psi so slabotni, omotični, brez energije. Če sumite na zastrupitev, takoj k veterinarju.
Sobne rastlineImage result for plants poisonous to dogs
Kemikalije, gnojila, čistilaPri zastrupitvi s kemikalijah pride do razdraženega želodca. Embalažo kemikalije shranite in obiščite veterinarja-

Ukrepajte takoj

Najprej ugotovite, s čim se je žival zastrupila. Je to mogoče strupena rastlina? Škodljiva hrana? Kemikalija? Strup, ki ga je žival zaužila na sprehodu?

Ukrepati morate takoj! Če strup poznate (npr kemikalija), obvezno shranite embalažo. Tudi če strupa ne poznate, je nujen obisk pri veterinarju. Dokler boste čakali na simptome zastrupitve ali po forumih spraševali, kako pomagati psu, bo lahko že prepozno. Psa peljite v najbližjo veterinarsko ambulanto, kjer mu bodo ustrezno pomagali. Ne eksperimentirajte z domačih pripravkih, saj lahko stanje samo poslabšate.

zivalski_vrt

Veterinar bo psa pregledal ter izzval bruhanje s pomočjo raztopine vodikovega peroksida. Tega ne počnite doma sami, brez da bi kontaktirali veterinarja!

V primeru, da se je pes zastrupil prek kože, psa okopajte z navadnim pasjim šamponom.

Vsi naši članki in sicer več kot 200 njih so popolnoma brezplačni. Podprite naše delo z všečkom naše FB strani Živalski vrt.

Kako preprečiti zastrupitev?

Seveda je najboljše, če zastrupitev lahko preprečite. Čistila in kemikalije držite izven dosega psa ali mačke, strupene rastline postavite na višje police, kjer jih ne bodo mogli doseči. Na sprehodu nadzorujte psa ves čas, lahko mu nataknete tudi nagobčnik. Mačkam ne dovolite prostih izhodov ampak jih sprehodite na povodcu.

Če najdete strup na ulici, lokacijo fotografirajte in objavite na družbenih omrežjih, da obvestite tudi druge. Vabo s strupo odvrzite.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Če imate kakšno vprašanje ali želite oglaševati na naši strani, nam pišite na info@zivalskivrt.si ali na Facebook Živalski vrt.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

NOV DOM IŠČETA POLICIJSKA PSA IN KONJ

Next Post

MALINO JE ZBIL AVTO, DANES VESELO TEČE Z VOZIČKOM!

Dodaj odgovor