Februar je mesec v znamenju hrtov, saj prvega dne v mesecu obeležujemo svetovni dan galgov – lovskih psov, ki vsako leto po koncu lovske sezone pristanejo nekje zavrženi, ubiti ali obešeni. Tudi v Sloveniji deluje društvo, ki se bori za njihovo dobrobit ter jim išče ustrezne domove z odgovornimi lastniki. Več o delovanju društva ter zakaj je ta pasma tako posebna nam bo zaupala Nina Žepič, predstavnica društva.

Nina, pozdravljeni. Predstavite nam Društvo za pomoč hrtom.

Slovensko društvo za pomoč hrtom in poiterjem je prvo društvo v Sloveniji, ki je bilo uradno registrirano že leta 2008. Prej smo delovali kot neformalna ekipa.  S prva smo delovali samo kot Slovensko društvo za pomoč hrtom, leta 2015 pa smo svojemu imenu dodali še besedo pointerji to so lovski psi, ki smo jih ravno tako spoznali v Španiji in z galgi – španskimi hrti delijo enako usodo.

Image may contain: dog
Zakaj je februar najbolj črn mesec za hrte?

1. februarja je konec lovske sezone v Španiji. V tem času se večina lovcev želi znebiti svojih galgov, da jih ni potrebno hraniti in za njih skrbeti naslednjih 6 mesecev. Obdržijo le nekaj najboljših hrtov, ostale pa prepustijo kruti usodi. Vržejo jih na ceste, vodnjake, obesijo na drevesa, privežejo na železniške tire ipd. izgovor za svoje početje pa še vedno najdejo v obrednih običajih, ki so globoko vpeti v špansko tradicijo.

Podprite hrte z oznakami #freethegalgo #diadelgalgo #pomochrtom
Pogosto opazimo prošnje za iskanje hrtov, ki so pobegnili na sprehodu. Njihovi lastniki opozarjajo, naj jih ne lovimo niti jih ne kličemo k sebi. Zakaj? Lahko nam jih predstavite karakterno?

Hrti so po naravi bolj plašni psi. Zaupajo svoji družini, veliko težje pa tujcem. Sploh nekateri posvojeni psi, ki so predhodno z ljudmi imeli slabe izkušnje.

Image may contain: dog and outdoor
Na svetovni dan galgov je Morena odtačkala v svoj dom
Kakšen je primeren lastnik za hrta? Je to pasma psov, ki bi bila primerna tudi za začetnike ali verjetno potrebuje izkušenega lastnika?

Galgo je pasma hrta, ki je primerna tudi za začetnike, le pravega hrta si moramo izbrati. Nekateri galgi so značajsko zelo odprti in se ničesar ne bojijo, drugi so bolj plašni in rezevirani. Občasno je možna posvojitev mladičkov, ki pa se prav nič ne razlikujejo od kupljenih mladičkov ostalih pasem. Zato je pred vsako posvojitvijo najbolj važno, da se iskreno pogovorite s članom ekipe, ki vam bo znal svetovati kakšen hrt je primeren za vas in vašo družino.  

Rešujete hrte iz Španije. Kakšen je postopek posvojitve, ali se psi nahajajo v Sloveniji v začasnem domu?

Vsi naši hrti se nahajajo v španskem zavetišču El Arca de Noe Albacete v Španiji,kjer so veterinarsko oskrbljeni, cepljeni, čipirani, veterinarsko pregledani, opravijo se dodatni testi na mediteranske bolezni. Vsi hrti starejši od 6 mesecev pa so tudi kastrirani oz. psičke sterilizirane. Hrta lahko posvojite direktno iz zavetišča, njihovi opisi so na voljo na naši spletni strani pomoc-hrtom.si. Občasno imamo možnost pomoči katere izmed naših slovenskih družin, ki hrta začasno vzame k sebi in zanj skrbi dokler tukaj ne najde nove družine. A to je re redko in bolj namenjeno psom, ki mogoče potrebujejo kašno dodatno pomoč, nego ipd.

Image may contain: dog and outdoor
Pogosto odhajate v Španijo v zavetišče. Kako poteka delo na terenu?

Naša ekipa večino prostega časa preživi v Španiji. V Španijo odhajamo vsaj 4-krat letno. Med nami in osebjem so se stale posebne vezi, zato se na nek način vračamo domov. V Španiji pomagamo v zavetišču, skrbimo za socializacijo mladičkov, sprehajamo pse, ki so v zavetišču, včasih oblačimo plašče, drugič polnimo bazenčke s hladno vodo. Dela nikoli ne zmanjka.

Image may contain: one or more people and dog

Delo na terenu je različno. Obiščemo tekmovanja s hrti, občasno tudi španske lovce, da dobimo vpogled v njihovo delo in lažje pomagamo lastnikom tukaj. Marsikdo težko razume zakaj njegov galgo ne upa lulati na povodcu, na taka in mnoga druga vprašanja dobiš odgovor na terenu. Enostavno ne sme, ker je to za lovca nečastno dejanje in takega psa močno pretepe. Ko tak hrt pride v Slovenijo mu je potrebno pomagati z daljšim, slednim povodcem, hvaljenjem… Le tako lahko spremeniš vzorec. Takim malih stvari je ogromno in kakor koli je težko biti tam in biti tiho, moraš to vzeti kot neko novo izkušnjo.

Image may contain: dog

Najlepši del terenskega dela pa je delo s špansko SOS Rescue ekipo zavetišča, ki dnevno lovi galge in ji tako pomaga priti na varno. Tudi njihove izkušnje so neprecenljive, ko je komu potrebno pomagati tukaj.  

Kako lahko posamezniki podprejo delovanje vašega društva?

Možnosti pomoči je ogromno, od zbiranja rabljenih odej in opreme za zavetišče, nakup koledarja, podporno članstvo v društvu, donacije, deljenje naših vsebim med prijatelje, konec koncev posvojitev hrta in še mnogo drugih oblik pomoči. 

No photo description available.
Delo društva lahko podprete tudi z nakupom koledarja
Kaj bi sporočili tistim, ki menijo, da je tudi v Sloveniji ‘’veliko brezdomnih psov’’ in da je reševanje izven meja ‘’nesmiselno’’?

V našem društvu cenimo delo slovenskih zavetišč, kjer pa so možnosti posvojitve hrta, kot pasme praktično nične. Pri naših posvojitvah se srečujemo s posvojitelji, ker se le ti odločajo za posvojitev in ne nakup hrta iz svojih osebnih razlogov. Največkrat gre za ljubezen do pasme, povezano z empatijo do hrtov, ki se jim godi krivica.. Menimo, da posvojitve hrtov iz tujine niso povod, da so naša zavetišča polna mešančkov, ki pa so večinoma plod neodgovorne, dvoriščne, slovenske vzreje. Verjamemo, da si vsak pes zasluži dom in vsak lastnik možnost izbire, kje bo psa posvojil ali kupil.

Hvala, ker pomagate ubogim hrtom ter jim vračate upanje v boljše življenje. Delo društva si lahko podrobneje ogledate na njihovi Facebook strani Društvo za pomoč hrtom (SASIN) ali na spletni strani www.pomoc-hrtom.si. Mogoče ravno tam najdete novega pasjega prijatelja.

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PO KRUTEM MUČENJU TOBI IŠČE DOM!

Next Post

ZASEGLI 16 PSOV NA POTI NA DANSKO

Dodaj odgovor