Vsem nam je znan citat, da je pes človekov najboljši prijatelj, za rastočo skupino posameznikov z zdravstvenimi težavami (fizičnimi, nevrološkimi, mentalnimi) pa je pes več kot le prijatelj. Je njihov zvesti spremljevalec, ki jim pomaga olajšati vsakodnevne obveznosti, ki so za zdrave ljudi samoumevne.

Spremljevalni psi so po zakonu dobrodošli povsod, tudi tam kjer navadni psi niso zaželjeni

  • Psi vodniki, ki pomagajo slepim: Psi vodniki pomagajo slepim in slabovidnim premagovati vsakdanje ovire kot je hoja po mestu. Najbolj znani psi vodniki so zlati prinašalci in labradorci. Začetki uporabe psov vodnikov segajo iz rimskih časov.
  • Psi vodniki, ki pomagajo gluhim: ta vrsta spremljevalnih psov pomaga ljudem z okvaro sluha in sicer tako, da jih opozori na hrup, alarme, zvonec na vratih ali jokajoče otroke. Ko pes zasliši enega od teh zvokov, se dotakne lastnika in ga vodi proti hrupu. Najbolj pogosti spremljevalni psi za gluhe so labradorci, zlati prinašalci, koker španjeli in mini pudlji.
Spremljevalni psi marsikomu olajšajo vsakdan.
Spremljevalni psi marsikomu olajšajo vsakdan.
  • Psi, ki pomagajo gibalno oviranim: ljudem, ki so gibalno ovirani ta vrsta spremljevalnih psov lajša življenje. Lahko jim prinašajo različne predmete, pritiskajo gumbe na vratih ter jim celo pomagajo poriniti voziček navzgor po rampi za invalide. Psi, ki pomagajo gibalno oviranim so običajno srednje velike ali velike pasme, ker morajo biti dovolj veliki, da lahko pomagajo svojemu človeškemu partnerju.
  • Psi pomočniki za diabetike: ta vrsta psov diabetikom pomaga tako, da jih opozori na kemične spremembe sladkorja v krvi. Vonja, ki je povezan s spremembami ravni sladkorja v krvi (zvišanje ali znišanje) ljudje ne morejo zaznati, psi pa lahko. Ko pes navoha spremembo ravni sladkorja, na to opozori svojega lastnika in nato bolnik opravi meritve.
  • Psi pomočniki za epileptične bolnik: dve vrsti psov, ki pomagajo epileptičnim bolnikom. Prva vrsta psov zazna napad in na to opozori lastnika, druga vrsta psov pa lastniku pomaga, ko že ima epileptični napad.
Spremljevalni psi so dobrodošli povsod.
Spremljevalni psi so dobrodošli povsod.
  • Spremljevalni psi za psihične bolnike: ta vsestranska vrsta psov ljudem pomaga v boju proti depresiji, anksioznosti in posttravmatskih motnjah. Ljudem pomagajo tudi v javnosti in sicer tako, da jim omogočajo več osebnega prostora, ker se večina mimoidočih umika ljudem s psom.
  • Spremljevalni psi, ki pomagajo bolnikom z avtizmom: ta vrsta psov obolelemu z avtizmom omogoča večjo varnost. Psi so v veliko pomoč otrokom z avtizmom in jim izboljšujejo njihov vsakdan. Tolažijo jih v stresnih situacijah, naučeni pa so tudi, da preprečijo bežanje otrok iz njihovega doma ali šole.
  • Psi, ki zaznavajo alergije:s porastom alergij v hrani se je pojavila nova vrsta spremljevalnih psov in sicer psi, ki zaznavajo alergije. Ti psi so usposobljeni, da alergene v hrani izvohajo in opozorijo lastnika na alergijo (npr. arašidi ali gluten).

Ta članek in še več kot 200 drugih so popolnoma brezplačni. Podprite naše delo z všečkom naše FB strani Živalski vrt. Tako boste vedno na tekočem z vsemi novicami iz živalskega sveta.

Število vrst spremljevalnih psov narašča

Obstajajo tudi druge vrste spremljevalnih psov in sicer: policijski in vojni psi, psi ki zaznavajo požar in reševalni psi. Ker pa živimo v svetu kjer narašča število raznih bolezni, se seznam spremljevalnih psov pravtako veča.

Naši članki in nasveti na www.zivalskivrt.si niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PASME PSOV, KI SO BILE VZREJENE ZA DELO V VODI

Next Post

ZAKAJ NAS MAČKE PRETIRANO LIŽEJO

Dodaj odgovor