Zakaj so v letu 2021 lastniki zunanjih psov mučitelji? Zakaj nekdo, ki vpraša za nasvet najprej ”mora” našteti, da ima pes velik pesjak, izolirano hiško, sprehode, mentalno zaposlitev, igrače, igro in druženje z lastnikom, redne obroke?

Če je pes v hiši, mu nič ne manjka? Zlati prinašalci, ki gledajo televizijo in so predebeli zaradi pomanjkanja gibanja, so vredu? Psi, ki 8+ ur čakajo zaprti v sobi ali kletki, so tudi vredu? Majhni psi, ki niso socializirani in na sprehodu (hitri krog okoli bloka, da olajšajo mehurje) lajajo na vse mogoče? Pa da ne bo pomote, veliko notranjim psom nič ne manjka, tako kot niti zunanjim ne. Mučenje pa obstaja tako pri notranjih kot tudi zunanjih.

Zakaj je naenkrat postalo tako kruto imeti psa z dvojno dlako zunaj v pesjaku? Psa, ki dobi redno gibanje, mentalno zaposlitev, hrano, vodo, izolirano hiško. Psa, ki je bil pri veterinarju edino zaradi cepljenja. Realno, veliko psov ima pesjak večji kot marsikdo sobo ali celo stanovanje.

Zakaj ne bi to zagrenjenost preusmerili k nečemu boljšemu? Pomagali psom, ki so v premajhnih boksih ali pa na verigi? Ozavestili lastnike ali jim celo pomagali z izdelavo izolirane hiške? Zakaj ne bi pomagali mamici z otroki, ki že leta trpijo nasilje? Pomagali starejši sosedi s kurjavo? Brezdomcu ponudili topli čaj ali sendvič? Pticam nasuli semen v hiške? Brezdomnim mačkam izdelali izolirane hiške? Iz udobja svojega doma z donacijo podprli katero od društev? Res bi bili super država, če bi bil naš največji problem zunanji pes. A nismo tudi sami že dovolj zaprti?

Team Spirit, Cohesion, Together, Generations, Family

Pridružite se naši FB skupini Psi, mačke in ostale male živali še danes! Ne bomo se delili na lastnike notranjih in zunanjih psov ampak bomo vsi skupaj ljubitelji psov. Podpirali bomo odgovorno lastništvo in skupaj ozaveščali, saj skupaj smo močnejši, ne?

Priprava na zimo

Nekateri psi lahko ob pravilni negi preživijo zimo zunaj brez težav. Na zimo se je potrebno pripraviti že prej, psu urediti ustrezno zunanje bivališče, povečati vnos hrane, …

Že pred zimo se lahko začnete pripravljati nanjo. Psa peljite na pregled k veterinarju, ki bo psa pregledal in ugotovil, ali ima kakšne bolezenske težave, ki se lahko z mrazom le stopnjujejo.

Mladički in starejši psi so najbolj občutljivi na nizke temperature. Pravtako tudi oboleli psi nizkih temperatur ne prenašajo najboljše, ker imajo težave z reguliranjem telesne temperature. Tudi kratkodlaki psi niso najbolj naklonjeni zimskim razmerah, medtem ko dolgodlaki v zimi uživajo.

Pridružite se naši FB skupini Psi, mačke in ostale male živali še danes!

Skrb za zunanje pse

Priporočljivo je, da so psi pozimi znotraj, a v nekaterih predelih so lahko brez težav tudi zunaj, ob upoštevanju nasvetov.

Omogočite pristop k sveži vodi: uporabljajte ogrevano posodico za vodo, ki bo preprečevala zamrznitev vode. Če pa uproabljate navadno posodo, vanjo položite žogico, ki bo potovala po posodi in preprečila zamrznitev vode. Tako kot poleti, psu menjavajte vodo redno

Psa imejte pozimi ali zunaj ali v hiši.

Primerno zavetje: hladno vreme običajno spremlja močan veter, zato ej zelo pomembno, da ima pes primerno zavetje, ki je zaščiteno pred vetrom. Pasja hiška mora biti dobro izolirana in suha. Dno hiške mora biti dvignjeno vsaj pet centimetrov. Hiška pa kljub vsemu ne sme biti prevelika, ampak tako velika, da se lahko v njej pes obrne.

Nekateri psom omogočijo, da prespijo znotraj v hiši in jih zjutraj spet spustijo ven. S tem jim naredijo več škode kot koristi, saj se pasji imunski sistem poruši.

Preberite tudi: Buče v pasji prehrani

Hrana: ko je psu mrzlo, uporablja svojo energijo, da se segreje. Psu pozimi ponudite od 10 do 15 odstotkov več hrane kot običajno, ki mu bo omogočila več kalorij in energije. Če psu ponudite mokro hrano, z njo ne pretiravajte, saj bi se morebitni ostanki lahko v posodici zmrznila. Suha hrana je primerna za tiste pse, ki imajo običajno hrano na voljo skozi celoten dan, saj ne zmrzne in jo lahko pes kadarkoli zaužije.

Tudi notranji psi so občutljivi na zimske razmere. Če se vaš pes igra zunaj, ga spremljajte in če opazite, da mu je hladno ga odpeljite nazaj v hišo. Skrajšajte tudi čas sprehodov, notranji psi pri temperaturah pod ničlo ne smejo zunaj preživeti več kot 10 do 15 minut. Še posebno občutljivi so kratkodlaki psi, ki jim lahko pomagate s pasjimi oblačili.

Nevarnosti v mrazu

Ozebline: kljub temu, da imajo psi kožuh, so ranljivi na ozebline. Da ima vaš pes ozebline, lahko prepoznate po bledi in rjavi koži na prizadetem mestu, prizadeto mesto je hladno, pes je v bolečinah in ima otekline, koža pa je lahko tudi odmrla. Če opazite katerega od znakov na vašem psu, ga ogrevajte s toplo vodo, priporočljiv pa je tudi obisk veterinarja, da bi se preprečila vnetja na koži.

Podhlajenost: podhlajenost se pojavi, ko pasja telesna temperatura pade pod normalno. Če ima pes moker kožuh, to le povečuje možnosti za podhlajenost, prepoznamo pa jo lahko po: šibkem srčnem utripu, tresenju psa, izgubi orientacije, blede ali sive dlesni ter slabost.

Za psa morate pozimi primerno skrbeti in mu omogočiti, da varno preživi nizke zimske temperature in veselo dočaka spomlad.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

GASILCI IZ PGD DOLNJI LOGATEC REŠILI MAČKO IZ JAŠKA

Next Post

GASILCI REŠILI KANA IZ LEDENE VODE!

Dodaj odgovor