Ko se približujete izgubljenemu psu, bodite pazljivi. Če še niste imeli izkušenj s pomaganjem izgubljenemu psu, raje kontaktirajte zavetišče, društvo za zaščito živali ali izkušene posameznike. Najmanj kar lahko storite je, da žival in lokacijo fotografirate.

Ko opazite izgubljenega psa ali pasjega brezdomčka …

  • Psu se približajte pazljivo: izgubljeni psi so zelo prestrašeni. Da ne bi pes pobegnil stran, se mu morate približati zelo počasi. Če na cesti opazite psa, se ne ustavljajte takoj, saj s tem ogrožate ne le psa ampak tudi ostale v prometu.
  • Varnost na prvem mestu: zaradi strahu lahko pes ugrizne. Namesto da bi ga zgrabili na silo, raje počepnite proti tlu, da psu ne predstavljate grožnje. Približajte mu se s strani in nikoli ga ne glejte direktno v oči. Govorite počasi ter nežno in dovolite psu, da se vam počasi približa. Lahko ga namamite k sebi tudi s pomočjo priboljškov (ki jih pasji lastniki imamo vedno pri roki).
  • Vzemite si čas: zaupanje tujega psa ne boste pridobili tako hitro. Če še nikoli niste pomagali izgubljenemu psu, raje pokličite zavetišče. Najmanj kar lahko storite je, da psa in lokacijo fotografirate ter delite v katero od živaloljubskih skupin na Facebooku.

https://www.zivalskivrt.si/2021/01/11/pasje-farme/

  • Identifikacija: psa poskusite identificirati. Poglejte, če ima na ovratnici obesek s podatki. Če tega nima, ga odpeljite na najbližjo veterinarsko postajo, kjer mu bodo odčitali čip.
Če boste psa obdržali, pomislite tudi na ostale družinske člane.
Če boste psa obdržali, pomislite tudi na ostale družinske člane.

Če bo pes v vašem domu čakal na lastnika …

  • Peljite psa k veterinarju: če ste psa odpeljali k sebi domov in bo pri vas čakal na lastnika, psa odpeljite na pregled. Zagotovo ne želite, da bi kateri od vaših ljubljenčkov zbolel (staknil bolhe, kožna obolenja, virus, …)
  • Pes naj ne bo pod stresom: če bo pes na lastnika čakal v vaši oskrbi, psa izolirajte od ostale družine in hišnih ljubljenčkov. Druge živali, glasni otroci mu bodo samo povečali stres v že neprijetni situaciji. Psa lahko zadržite v garaži ali kakšni ločeni sobi. Psa z družinskimi člani spoznavajte počasi in postopoma.

Kam s psom, če se lastnik ne pojavi?

V primeru, da se po 8ih dneh lastnik ne pojavi, lahko psa obdržite zase, ga imate v začasnem varstvu ali mu najdete začasno varstvo dokler mu ne najdete nov dom. Lahko ga pustite tudi v zavetišču.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

REŠIL PSA IZ ZALEDENELEGA JEZERA

Next Post

DRUŠTVO ZA LEPŠE MAČJE ŽIVLJENJE VOJNIK

Dodaj odgovor