Najbolj znane so kovinske zatezne ovratnice, poznamo pa tudi najlonske. Ko pes povleče na povodcu, ga ovratnica zategne in povzroči zbadajoč občutek v vratu, ki ga pes občuti kot nelagodje ali bolečino. Deluje kot pozitivno kaznovanje, ker ko pes občuti nelagodje ali bolečino, se ustavi in v teoriji se pes umiri in po nekaj zbadanjih neha vleči. Ob nepravilni uporabi lahko zatezne ovratnice povzročijo agresivnost pri psu.Večina profesionalnih pasjih trenerjev odsvetuje uporabo zateznih ovratnic.

MIT 1: pes je močan, težak in trmast, pomaga mu le zatezna ovratnica. To ni res, pri takšni vrsti psov je priporočljiva uporaba oprsnice, kjer zataknete povodec spredaj in ne na hrbtu. Če pes začne vleči, ga oprsnica obrne v nasprotno smer.

MIT 2: zatezna ovratnica posnema mamine zobe, ki zgrabijo psičkov vrat. To ni res in nikjer ni znanstvenih dokazov. Da bi psa čemu naučili, vam ni treba ‘’gristi psičkov vrat’’.

MIT 3: morate vedeti le, kako jih pravilno uporabljati. Pri takšnih ovratnicah ni pravilne uporabe, ker povzročajo pozitivno kaznovanje ali negativno motivacijo, psa pa je potrebno naučiti s pomočjo pozitivne motivacije.

Pred uporabo zatezne ovratnice se posvetujte s pasjim trenerjem.
Pred uporabo zatezne ovratnice se posvetujte s pasjim trenerjem.

MIT 4: ne poškodujejo psa, če jih uporabljate pravilno. To ni res. Če ne bi povzročale bolečine ali nelagodja, ne bi delovale.

MIT 5: pes ni nikdar  pokazal znakov bolečine. Če pes ne pokaže znakov bolečin, to še ne pomeni da ga ne boli. Večina psov ne pokaže, da jih boli, razen če so to že ekstremne bolečine.

MIT 6: vsi psi morajo biti trenirani enako, velikokrat so potrebne zatezne ovratnice. Tudi to ni res. Večina profesionalnih trenerjev takšne metode treninga zagotovo ne bi priporočala. Če imate močnega psa, kupite oprsnico ali halti (oprsnica, ki se natakne na pasjo glavo).

MIT 7: pasja koža je tako debela, da sploh ne občutijo bolečnine ob uporabi zatezne ovratnice. Pasja koža je v resnici tanjša kot človeška. Pasja je sestavljena iz 3 do 5 celic, človeška pa od 10 do 15 celic.

MIT 8: psa ne zanimajo priboljški. To verjetno ni res. Uporabljate napačne priboljške, ki jih pes ne mara. Psi imajo radi mesne kroglice, sir, pasje piškote, nekatere pa motivira žogicca ali igra.

Preden se odločite za nakup zatezne ovratnice ali kakšnih podobnih pripomočkov, se pozanimajte pri pasjem trenerju, ali je to res najprimernejši pripomoček za treniranje psa.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ODSTRANITEV MAČJIH KREMPLJEV

Next Post

ZAKAJ MAČKA NOČE JESTI?

Dodaj odgovor