Keratitis je bolezen, ki povzroči vnetje roženice. Je zelo resno stanje, ki vpliva na vid pri psu. Več o sami bolezni ter življenju s psom s keratitisom bo razložila Maja Holer, lastnica nemške ovčarke Lili. Maja je tudi ustanoviteljica Facebook skupine Naši ‘’posebni’’ kužki, kjer lahko lastniki posebnih psov delijo svoje izkušnje.

Lili je krasna nemška ovčarka. Nam lahko opišete njeno življenje pred boleznijo?

Z Lili sva bili zelo aktivni v kinologiji, udeležili sva se tudi Hard dog race na Madžarskem in Flying dogs, ter odkrivale nove kotičke v Sloveniji. 

Keratitis je bolezen, ki povzroči vnetje roženice. Je zelo resno stanje, ki vpliva na vid pri psu.
Lili, posebna psička s keratitisom.
Vir: Naši posebni kužki

Kako ste sploh odkrili keratitis pri Lili? Kateri so prvi simptomi?

Moja teta je opazila, da ima Lili malo preveč krvave učke. Zvečer sva imeli šolo, kjer sem kolege povprašala, kaj se jim dozdeva. Takrat sem prvič slišala za besedo keratitis.

Kako ste sploh odkrili keratitis pri Lili? Kateri so prvi simptomi?

Moja teta je opazila, da ima Lili malo preveč krvave učke. Zvečer sva imeli šolo, kjer sem kolege povprašala, kaj se jim dozdeva. Takrat sem prvič slišala za besedo keratitis.

Kakšno je Lilino življenje po diagnozi? Kako potekajo vsakdanja opravila? Ste se morali kakšnim aktivnostim odpovedati?

Postopoma sva se odpovedali šolanju, kmalu tudi na Flaying Dogs tekmovanja nisem več hodila, saj noče skakati s pomola.  Edino na Lure coursing še hodiva, kjer se trenutno pripravljava na nov trening. Doma ni težav, saj točno ve, kje je kaj, pri slepih psih ni priporočljivo preveč premikati pohištva. Na sprehodih moram biti malo pozorna, kjer jo opozarjam na pločnike ali na kakšne večje veje.

S kakšnimi občutki ste se soočali, ko ste izvedeli za keratitis pri Lili? Ali Lili čuti, da ima bolezen in je ovirana?

Meni se je sesul svet v tistem trenutku, ko sem zvedela, da ima keratitis. Lili občasno srbijo učki zaradi tega, sicer pa je še vedno hiperaktivna in željna dela.

Ste tudi ustanoviteljica Facebook skupine Naši ‘’posebni’’ kužki. Lahko nam opišete, komu je namenjena skupina, kakšna je njena misija, ali se ji lahko pridružijo tudi lastniki, ki nimajo posebnih psov?

Stran sem komaj ustanovila, bolj je namenjena lastnikom, »posebnih« kužkov. Namen te strani je, da se lastniki povežemo, si pomagamo in je to prostor, kjer se počutimo varno.

Kaj bi svetovali ostalim lastnikom, ki imajo ‘’posebne’’ pse?

Normalno je, da se nam pes zasmili, ko pride do neke telesne deformacije. Žalost, jeza in občutek ne moči je nekaj  s čimer  se vsak lastnik spopada. Vendar kadar se nam nekdo smili, ne vidimo njegovih kompetenc in tudi psi neverjetno hitro poberejo naše občutke, to je še slabi za njihove zdravje. Bodite pasji navijači, vlivajte jim samozavest in moč, tudi oni bi vse naredili za nas.

Preberite tudi: Pasje življenje na treh tačkah

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ŽELITE RAZVESELITI NOTRANJO MAČKO?

Next Post

BOLEZNI STAREJŠIH MAČK

  1. Pingback: PASJI KAŠELJ - VZROKI IN REŠITVE • Živalski Vrt

Dodaj odgovor