»Čebele (od drugih bečele zavoljo bečanja ali njihovega šumenja in glasu tako imenovane) so vrsta muh, ustvarjene od Boga zato, da s svojo pridnostjo in neutrudnim delom previdijo in oskrbe človeka s potrebnim medom in voskom. Med vsemi od Boga ustvarjenimi stvarmi ali živalmi ni nobena za človeka tako pridna in koristna in manjše strežbe ali živeža ali stroškov potrebna stvar kakor čebela.« (Popolni nauk o čebelarstvu, pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša).

ZAKAJ 20. MAJ – SVETOVNI DAN ČEBEL?

Svetovni dan čebel praznujemo vsako leto 20. maja. Zakaj ravno ta datum? 20. maja 1734 se je rodil Anton Janša, prvi čebelarski učitelj na dvoru cesarice Marije Terezije. V tedanjem čebelarstvu je povzročil revolucijo, saj je uvedel čebeljo pašo in izdal dva priročnika za čebelarjenje in sicer Razpravo o rojenju ter Popolni nauk o čebelarstvu. Spremenil je tudi velikost panjev.

Svetovni dan čebel.
Svetovni dan čebel praznujemo 20. maja.

SVETOVNI DAN ČEBEL JE NASTAL NA POBUDO SLOVENIJE

Slovenija je predlagal razglasitev praznika v okviru OZN, na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Predlog je bil potrjen 20. decembra 2017. Tako smo že 20. maja 2018 praznovali svetovni dan čebel.

V naravi imajo čebele izjemno pomembno vlogo. Če ne bi bilo čebel, bi tudi človeštvo izginilo v nekaj desetletjih. Čebelarstvo je v Sloveniji del slovenske tradicije, saj so cvetoči travniki in gozdovi dom kranjske sivke (avtohtona slovenska čebela). Kranjska sivka je krotka, delavna, skromna in izjemno dobro orientirana.

ZAKAJ SO ČEBELE POMEMBNE TER KAKO JIM POMAGATI?

Čebele so zelo ogrožene. Zaradi človeških vplivov jim grozi izumrtje. Če se bo ta negativni trend nadaljeval, bodo izginile razne naravne dobrote kot so sadje, oreščki in številne zelenjave, ki bodo nadomeščene z rižem, koruzo in krompirjem.

Če ne bi bilo čebel, bi človeštvo izginilo v štiridesetih letih.

Čebelam lahko pomagate tudi sami in sicer:

  • Sadite medonosne rastline, kot so poprova meta, mačja meta, baldrijan, drobnjak, šetraj, ameriški slamnik ter razne okrasne trajnice
  • Kupujte med pri lokalnih čebelarjih
  • Izogibajte se uporabi pesticidov pri vrtnarjenju
  • Čebelam zunaj naredite napajalnik z vodo – postavite nizko posodico z vodo, vanjo vsujte nekaj listov
  • Ozaveščajte ostale ljudi z deljenjem informacij, lahko delite tudi naš članek
  • Lahko se tudi sami odločite za čebelarjenje

Preberite tudi: Jež na vrtu

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PSA JE UGRIZNILA KAČA! KAKO MU POMAGATI?

Next Post

KAKO PREPREČITI VROČINSKO KAP PRI PSU?

Dodaj odgovor