Kaj je Addisonova bolezen?

Hipoadenokorticizem ali Addisonova bolezen nastane s prenizkim izločanjem nadledvičnih žlez hormonov. Hormoni nadledvičnih žlez so zelo pomembni v pasjem telesu, saj uravnavajo količine soli, sladkorja in vode v telesu. Eden pomembnejših hormonov je kortizol. Če ga ne bi imeli, se zjutraj ne bi mogli vstati ampak bi omedleli, saj kri ne bi dosegla možganov in gravitacija bi naredila svoje.

Nasprotje Addisonovi bolezni je Cushingova bolezen. To je stanje, ko pasje telo proizvede preveč kortizola in je bolj pogosto kot Addisonova bolezen.

Addisonova bolezen lahko prizadene kateregakoli psa.

Simpotomi Addisonove bolezni

Prvi zunaj vidni znaki te bolezni so zaspanost, težave s črevesjem, driska, lahko pa pride tudi do izgube zavesti.

Poznamo tri stopnje Addisonove bolezni in sicer primarna, sekundarna in atipična. Primarna in atipična oblika se običajno pojavita zaradi imunsko povezanih obolenj, zaradi nepravilnega delovanja hipofize se lahko pojavi sekundarna oblika. Pogosto se lahko zgodi, da je bolezen napačno diagnosticirana, saj so njeni simptomi podobni drugim bolezenskim stanjem.

NE ZAMUDITE NAJNOVEJŠIH ČLANKOV, SLEDITE NAM NA NAŠI FB STRANI: facebook.com/zivalskivrt.si/

Nekatere pasme so bolj nagnjene k Addisonovi bolezni

Kljub temu, da lahko ta bolezen prizadene kateregakoli psa, ne glede na velikost, starost in pasmo, je pri nekaterih pasmah tveganje za obolenjem večje. Pasme, pri katerih se najpogostejše pojavlja Addisonova bolezen so pudlji, terierji, doge, portugalski vodni psi, bradati škotski ovčarji in dobermani. Običajno se bolezen pojavi pri srednje starih psih in se ne more preprečiti. V redkih primerih se lahko pojavi kot posledica zdravljenja Cushingove bolezni.

Postavitev diagnoze in zdravljenje

Ker je simptomov pri Addisonovi bolezni več, je težko kar tako določiti diagnozo. Delno lahko bolezen prepoznamo s pomočjo rentgenskega slikanja, kjer na sliki opazimo majhno srce, ki je eden od znakov te bolezni. Addisonovo bolezen lahko potrdi veterinar z ACTH stimulacijskim testom. Potek testa ni zahteven. Psu odvzamejo osnovni krvni vzorec, nato aplicirajo sintetični ACTH. Po eni uri se ponovno odvzame vzorec in gre na analizo.

Zdravljenje poteka različno in variira od psa do psa. Pri večini psov je potrebna terapija s kortikosteroidi, vrsto zdravil za zdravljenej Addisonove bolezni. Odvisno od stopnje bolezni lahko nekateri psi potebujejo injicirana zdravila, nekateri pa oralna.

Dobra novica je, da se bolezen zlahka zdravi enkrat, ko je postavljena diagnoza. Kljub temu, da je to bolezen ki psa spremlja skozi celotno življenje, lahko vaš ljubljenček ob pravilni negi in zdravljenju živi kakovostno.

Povzeto po:

Oznake:
0število delitev
Previous Post

IZPADANJE ZOB PRI MAČKI

Next Post

PASJI ŠAMPON LAHKO IZDELATE DOMA

Dodaj odgovor