Pasja agresija pri hranjenju je lahko zelo resna težava. Lahko pride do ugriza človeka ali drugih hišnih ljubljenčkov. Če težavi ne boste pristopili dovolj resno, se bo agresija pri hranjenju le stopnjevala. Tako bo pes postal posesiven ne le do hrane ampak tudi drugih stvari. Če niste prepričani, kako prepoznati pasjo agresijo pri hranjenju ter kako jo odpraviti, si preberite nadaljevanje članka.

Kako prepoznati agresijo pri hranjenju?

Agresija pri hranjenju se pojavi, ko pes postane zelo zaščitniški nad svojo posodico s hrano, lahko je tudi agresiven do drugih živali ali ljudi.

Poznamo tri stopnje agresije do hrane in sicer blago, kjer nas pes opozarja z renčanjem in kaže svoje zobe, zmerno, pri kateri se pes zaganja ter hudo, kjer pride do ugriza.

Medtem ko se pes hrani, njegovo telo otrpne in spusti glavo navzdol. Pri tem uporablja nebesedni jezik tako, da čuva svoj obrok pred drugimi. Lahko se pojavijo tudi drugi nebesedni znaki in sicer: rep je spuščen, ušesa so obrnjena nazaj, lahko pa se naježi dlaka. Pes lahko kaže le nekaj ali pa tudi vse od zgoraj omenjenih znakov, najbolj očitni pa so renčanje, grizenje in zaganjanje v človeka ali drugo žival.

Ne zamudite najnovejših prispevkov, spremljajte nas tudi na Facebooku

facebook.com/zivalskivrt.si/

Kako rešiti težavo agresije pri hranjenju?

Najprej se morate vprašati, kakšno je splošno obnašanje vašega psa. Ali je agresiven le med hranjenjem, ali pa tudi med igranjem s svojo najljubšo igračo, kakšnim krajem ali pa celo človekom?

Če agresivno obnašanje ni omejeno le na hrano, vaš pes kaže znake splošnega čuvanja. Če je pes karakterno dominanten, morate vi postati dominantni nad njem na pomirjen in vztrajen način. Če pa je vaš pes boječ, mu morate pomagati pridobiti ustrezno samozavest in ga naučiti, da je njegova hrana varna medtem ko je.

Tehnike, s katerimi spremenite pasje obnašanje

Vztrajnost: če je vaš pes agresiven med hranjenjem zaradi strahu ali tesnobe, morate psa hraniti vsak dan ob isti uri na istem mestu. Psi imajo zelo dobro notranjo uro in z vztrajnostjo se bodo naučili, kdaj je čas za vstajanje, za sprehod ali pa kdaj se lastniki vrnejo domov. Prvatako čutijo, kdaj je čas za hranjenje.

Pes mora delati za hrano: preden sploh začnete psu pripravljati njegov obrok, mu ukažite da sede ali leže. Naučite ga tudi, da ne steče takoj k psoodi za hrano, ampak tedaj, ko mu vi ukažete. Vedno hranite psa po sprehodu ali telesni aktivnosti in nikdar prej. To zadovolji njegov instinkt po lovu za hrano in ko pride s sprehoda, se bo čutil da je zaslužil to hrano. Med drugim hranjenje pred aktivnostjo lahko povzroči težave z želodcem.

Pri večjih pasmah, predvsem delovnih psih je priporočljivo, da jim vsaj en obrok servirate v kakšni mentalni igrači (kong, žogice, …), ki psa nauči vztrajnosti.

‘’Osvojite’’ posodo: če vidite, da pes postane agresiven ko zagleda svojo posodo s hrano, obstajajo tudi drugi načini hranjenja. Lahko ga hranite iz roke, iz svojih rok polagate hrano v posodo, s čimer bo posoda dobila vonj vaše roke in bo pes jedel iz nje. Lahko tudi mečete priboljške v posodo, medtem ko se pes hrani in s tem s ebo naučil, da nima nobenih groženj med hranjenjem. Eden od načinov hranjenja je tudi menjava. Medtem ko pes je svojo običajno hrano, se mu približajte s priboljški. Cilj menjave je, da pes poseže za vašimi priboljški in medtem zapusti svojo posodo.

Pasja agresija pri hranjenju je lahko zelo resna težava, če se je ne lotite pravočasno. Če sami ne zmorete rešiti te težave, se pogovorite s pasjim trenerjem, ki vam bo dal nekaj dodatnih nasvetov in vam pomagal pri reševanju te težave.

Povzeto po:

  • https://www.cesarsway.com/dog-behavior/food-aggressive/food-aggression-and-what-to-do-about-it
  • http://www.dog-obedience-training-review.com/dog-food-aggression.html
Oznake:
0 število delitev
Previous Post

MAČJE SMRČANJE – VZROKI IN REŠITVE

Next Post

TEŽAVE MAČK IZ ZAVETIŠČA

Dodaj odgovor